Gorąca czekolada

Rozgrzewa.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 1 tabliczka czekolady deserowej,
- 1 l. mleka,
- 1-2 łyżki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 10 dag śmietanki kremówki,
- 2 łyżki likieru kawowego,
- 1 torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Fantastycznie rozgrzewa i poprawia nastrój w mroźne zimowe popołudnie. Gorąca czekolada będzie najsmaczniejsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Podaj ją w wersji klasycznej lub z rozmaitymi dodatkami smakowymi. 1. Do gorącego kakao dodaj startą czekoladę.
Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobniutko posiekaj. W garnuszku zagotuj mleko z cukrem oraz kakao. Wsyp przygotowaną czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu, energicznie mieszaj (najlepiej trzepaczką) do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku.
2. Szprycą wyciśnij rozetkę z bitej śmietany.
Ochłodzoną kremówkę wlej do miski, dosyp cukier waniliowy i ubij na sztywno. Aby śmietanka łatwiej i szybciej się ubiła, miseczkę i trzepaczkę ochłodź w lodówce. Gotową śmietankę przełóż do szprycy. Gorącą czekoladę przelej do filiżanek. Wierzch polej likierem i na środku wyciśnij rozetkę ze śmietany.

Pachnące dodatki:

Czekoladę, w zależności od upodobań, możesz przyprawić, dodając np. przyprawy korzenne (wanilię, cynamon, goździki, kardamon). Smak napoju wzbogaci także syrop miętowy, likier wiśniowy lub pomarańczowy, a nawet szczypta chili (lub sosu Tabasco!).

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Dowiedz się więcej na temat: kakao | czekolada

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje