Grillowane kotlety schabowe

Znacznie lżejsze niż klasyczne kotlety w panierce

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 4 plastry schabu oraz marynata:
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez
  • praskę lub bardzo drobno posiekane)
  • łyżeczka ostrej lub łagodnej papryki
  • 4 łyżki miodu lub sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego albo soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1 Mięsa nie rozbijaj, tylko mocno ugnieć dłonią. Następnie połącz składniki marynaty i natrzyj nią kotlety (możesz włożyć je na godzinę do lodówki).

2 Rozgrzej patelnię do grillowania(możesz też użyć rusztu w piekarniku).Na dużym ogniu, przez minutę z każdej strony, zgrilluj mięso, żeby ścięło się z wierzchu. Obróć o 45 stopni i grilluj jeszcze 1-2 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i powtórz (na powierzchni z obu stron powinna powstać kratka).

3 Kotlety podaj z wybranymi dodatkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje