Grochówka z kiełbasą

Groch umyj i namocz (najlepiej pozostaw na noc).

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki suchego grochu
  • kiełbasa np. śląska
  • 10 dag wędzonego boczku
  • marchew
  • pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1/2 pora
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • majeranek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Groch umyj i namocz (najlepiej pozostaw na noc). Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce. Pora i jedną cebulę posiekaj drobno. W garnku rozgrzej masło i obsmaż warzywa około 5 minut. Zalej 1,5 litra wody, a po zagotowaniu dodaj groch i gotuj pod przykryciem do miękkości.

2. Podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry z boczkiem i cebulą posiekaną w kostkę. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i śmietaną.

Czas przygotowania: ok. godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje