Groszek - 10 łatwych przepisów

Chociaż kojarzymy go zwykle z sałatką jarzynową, groszek może nam się przydać do stworzenia innych dań na zimno i na ciepło – także obiadowych.

Zielony groszek - nie skazuj go tylko na sałatkę!
Zielony groszek - nie skazuj go tylko na sałatkę!123RF/PICSEL

1. Kremowa zupa. To znakomity pomysł, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, a zarazem pożywnego. Krem ze zmiksowanego groszku (z wodą lub bulionem) możesz przygotować w wersji delikatnej (dla dzieci) lub doprawić na ostro i podać np. z pieczywem, z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika.

2. W wielu sałatkach. Groszek doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też w sałatkach z mięsem lub rybami. Idealnie pasuje np. do sałatki śledziowej z ziemniakami lub jabłkiem.

3. Pasta do kanapek. Zmiksowany zielony groszek konserwowy, doprawiony do smaku solą oraz pieprzem lub innymi przyprawami (np. posiekanym czosnkiem, świeżym tymiankiem, bazylią itp.) - może być wspaniałą pastą na zwykłe kanapki. Sprawdzi się także jako smarowidło do tostów (np. z bagietki).

4. Kotleciki Wegetariańskie. Kotleciki to dobra propozycja na letni obiad lub kolację. Są łatwe do przygotowania: groszek wystarczy osączyć, zmiksować, połączyć np. z posiekaną, zeszkloną cebulą. Następnie masę warto zagęścić tartą bułką (lub kaszą, np. manną lub kuskusem) i doprawić do smaku, np. czosnkiem, solą i pieprzem. Po uformowaniu kotlecików można opanierować je w bułce, po czym usmażyć jak zwykłe kotlety - na rozgrzanym oleju.

5. Do makaronu. Spaghetti, penne czy inny makaron można podać z najprostszym sosem świata, zrobionym z groszku podduszonego z cebulą na maśle lub oleju. To błyskawiczne i smaczne danie można np. posypać tartym serem.

6. Farsz do mięsa. Z zielonego groszku można przygotować świetne nadzienie do mięsnych roladek, np. z piersi kurczaka czy indyka.

7. Do omletów, jajecznicy... Groszek wspaniale pasuje do jajek. Dlatego jeśli smażysz zwykły omlet, zrób do niego farsz na bazie tego warzywa. Zielonymi kuleczkami możesz wzbogacić też frittatę - to omlet, który robi się dodając bezpośrednio do ciasta np. warzywa i smażąc placek wraz z nimi. Groszek świetnie smakuje też ze zwykłą jajecznicą.

8. Mus na imprezę. Zmiksowany, doprawiony groszek plus dowolna dekoracja, podane np. w kieliszkach - to ciekawa, elegancka propozycja przekąski, np. na domówkę.

9. Wytrawna tarta. Proste kruche ciasto plus warzywa - i mamy wspaniałą tartę! Można przygotować ją właśnie z zielonym groszkiem. Groszkowy farsz do tarty dobrze będzie komponował się z mnóstwem dowolnych, lubianych przez ciebie dodatków, np. z pomidorami, cebulą, łososiem itp.

10. Pasztet bez mięsa. Groszek (z puszki, mrożony lub świeży) może być świetną bazą do wegetariańskiego pasztetu. Można wzbogacić go marchewką, pieczarkami lub... czym tylko zechcesz!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas