Gruszki w Barolo z kremem waniliowym

Z serka mascarpone

Składniki:

Reklama

4 dojrzale gruszki

3-4 goździki

2 listki laurowe

laska cynamonu

skórka starta z 1 cytryny

175 g cukru

750 ml włoskiego wina czerwonego (np. Barolo)

2 żółtka

opakowanie cukru waniliowego

250 g serka mascarpone

  Przygotowanie:

 

Gruszki obrać, ale zostawić ogonek. Umieścić w rondelku. Dodać goździki, listki laurowe, cynamon, skórkę z cytryny, 125 g cukru i wlać wino. Zagotować i na słabym ogniu gotować 1 godzinę.

Żółtko, 50 g cukru i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego, wmieszać mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Gruszki wyjąć z wina. Wino nadal gotować, aż zredukuje się o połowę. Gruszki podawać z odrobiną wina i kleksem kremu.

Dowiedz się więcej na temat: gruszki | desery | Mascarpone | Gruszki w Barolo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje