Gruszki w cieście francuskim

Proste w przygotowaniu.

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 4 słodkie, dojrzałe gruszki,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 1 żółtko,
- szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Gruszki obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Ciasto pokroić na prostokąty, brzegi posmarować rozmąconym ze szczyptą soli i 2 łyżkami zimnej wody żółtkiem. Na dłuższych brzegach położyć wąskie paseczki ciasta. Na środku ułożyć cząstki gruszek i oprószyć je płatkami migdałowymi. Ciasto posmarować żółtkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie upiec ciastka w nagrzanym do 200st. C piekarniku na złoty kolor (ok. 25 min).
Czas przygotowania 2 h 15 min.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasto | gruszki | ciasto francuskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje