Gruszki w cieście z czekoladą

Przepis na pyszny deser

Składniki:

  • 4 gruszki
  • op. ciasta francuskiego
  • 4 szkl. wody
  • 2 szkl. cukru
  • szkl. miodu
  • 1/2 cytryny
  • laska wanilii
  • 4 pałeczki cynamonowe
  • 8 goździków
  • czekolada

Reklama

Przygotowanie:

Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazda nasienne. Spód gruszek zetnij tak, żeby mogły stać.

W rondlu zmieszaj wodę, cukier i miód. Doprowadź do wrzenia. Gdy cukier roztopi się, dodaj gruszki, ziarna wanilii i laskę wanilii, cytrynę, pałeczki cynamonowe i goździki. Gotuj gruszki na małym ogniu, aż staną się miękkie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Rozłóż ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na pasy o szerokości 1 cm.

Miękkie gruszki wyjmij z rondla i ostudź. Syrop przecedź. Gruszki od dołu do góry owiń pasami ciasta. Następnie ułóż je na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia lub w foremkach do tartaletek. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci.

Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, dodaj do niej tyle syropu, by miała konsystencję sosu. Upieczone gruszki ułóż w miseczkach lub foremkach do tartaletek wypełnionych czekoladowym syropem.

Dowiedz się więcej na temat: gruszki | czekolada | piekarnik | ciasta | gruszka | ciasto | czekolady

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje