Gruszki zatopione w cieście

Ciasto na koniec lata.

Składniki:

  • 5 gruszek
  • 2 szkl. cukru
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 2 jajka
  • po pół szklanki oleju, jogurtu natur. i mleka
  • 2 garści migdałów
  • tłuszcz, kasza manna
  • cukier puder

Przygotowanie:1. Gruszki obierz, zostawiając ogonki. Zagotuj 2,5 szklanki wody ze szklanką cukru. Włóż gruszki, gotuj 20 minut. Wyjmij i osącz, syrop pozostaw. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj jajka z resztą cukru, dodaj olej, jogurt i mleko.
2. Dodaj mąkę, syrop z gotowania gruszek oraz zmielone migdały, wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Wlej ciasto. Ustaw pionowo gruszki (ogonkami do góry). Piecz około 60 minut w 180 st. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje