Grzanki z boczkirm

Smaczna przekąska

Składniki

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 bułki
  • 4 pomidory
  • olej do smażenia
  • oliwa czosnkowa
  • plastry żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sałata
  • pomidor
  • cebula

Sposób przygotowania

1. Boczek pokrój w plastry. Patelnię posmaruj małą ilością oleju, podsmaż mięso. 

2. Bułki pokrój, nasącz je lekko oliwą z dodatkiem czosnku. Ułóż na nich plasterki boczku, plasterki pomidorów, a na koniec plastry sera żółtego. Posyp suszonymi ziołami prowansalskimi. 

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim bułki, zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 160°C do momentu, aż ser się rozpuści. 

4. Gotowe grzanki podaj na sałacie z pomidorem i cebulą. Jeśli chcesz, by cebula nie wydzielała silnego zapachu olejków eterycznych, pokrój ją w plasterki, ułóż na sitku i sparz wrzątkiem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje