Grzybowy przysmak

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.

Składniki: 8-10 porcji:

  • 8-9 sporych ziemniaków (mogą być stare)
  • 20 dag boczniaków
  • 30 dag polędwiczki wieprzowej lub mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 20 dag żółtego tartego sera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki. Ułóż je płasko na blaszce wyłożonej pergaminem i posyp solą i pieprzem. Skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w 180ºC przez 20 minut.

2. Cebulę pokrój w krążki. Podsmaż na oleju. Dołóż plasterki polędwiczki lub mięso mielone. Po ok. 5 minutach dopraw przyprawami. Zdejmij z patelni. Boczniaki pokrój, podduś z masłem na tej samej patelni. Posól i popieprz. Dodaj mięso i pomidory.

3. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Układaj po warstwie ziemniaków i mięsa z dodatkami. Na wierzchu posyp grubą warstwą sera i zapiecz 15 minut.

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje