Gulasz na czerwonym winie

Na domowym przyjęciu możesz to danie podać w wydrążonym bochenku wiejskiego chleba.

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • po 40 dag wieprzowiny oraz wołowiny gulaszowej,
  • 25 dag małych cebulek,
  • 20 dag marchewki,
  • 2 dag smalcu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 25 dag pieczarek,
  • 15 mrożonych kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek śmietany kremówki,
  • sól, pieprz,
  • posiekana natka pietruszki oraz oregano do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Wołowinę i wieprzowinę opłucz, osusz, ew. mięso pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki obierz, potnij na połówki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę. 

Reklama

2 W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zrumień na nim kawałeczki mięsa. Dodaj cebulki i marchewkę. Krótko razem smaż, ciągle mieszając. Potem składniki oprósz solą, pieprzem i mąką. Zasmaż. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Podlej winem oraz 3 szklankami wrzącej wody. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok. 90 minut. 

3 Pieczarki oczyść, ew. pokrój na połówki. Wraz z kurkami podsmaż je na maśle. Podsmażone grzyby wrzuć do składników w garnku 15 minut przed końcem duszenia. Gotowy gulasz wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą

oraz pieprzem. Posyp posiekana

natką i udekoruj oregano.

Serwuj z kawałkiem bagietki. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje