Gulasz rybny biały z chrustem z szynki dojrzewającej

Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki.

Składniki:

  • Szynka Dojrzewająca np. firmy Gzella (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler ½ średniej szt.
  • cebula 2 szt.
  • olej rzepakowy 50ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • woda ok.  ½ l
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 4 -5 ziarenek    
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • śmietanka słodka 18% 150ml
  • śmietana kwaśna 18% 150ml
  • filety rybne mix  (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg
  • por ½ małej sztuki

Reklama

Sposób wykonania:

1. Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.

2. Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.

3. Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez 2 -3 minuty.

4. Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje