Gulasz wołowy z papryką

Znakomity do podania w chłodny, jesienny dzień – bardzo rozgrzewa!

Czas przyrządzenia: przygotowanie 20 minut, duszenie 60-70 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • ok. 800 g mięsa wołowego
  • 2-4 cebule (zależy od wielkości)
  • duży strąk czerwonej papryki
  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 g mąki
  • 2-4 łyżki tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie

1. Mięso pokrój, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu w garnku lub brytfannie. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, razem przesmaż, podlej wodą i duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie.

Reklama

2. Koncentrat przesmaż z papryką słodką i ostrą na odrobinie tłuszczu, dodaj do mięsa. Dodaj też pokrojoną, oczyszczoną z pestek surową paprykę. Dołóż przyprawy, posól i duś razem kilka minut. Jeśli trzeba, uzupełniaj wodę w trakcie duszenia. Podaj np. z pieczywem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje