Gulasz z białej ryby w mleku kokosowym

Filety z ryby umyj i osusz. Polej 2 łyżkami soku z limonki, pokrój na kawałki i posól.

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag filetów z białej ryby
  • 1 czerwona cebula
  • po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/4 szkl. soku z limonki
  • 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • świeża natka pietruszki lub kolendry

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Filety z ryby umyj i osusz. Polej 2 łyżkami soku z limonki, pokrój na kawałki i posól. Odłóż na 30 minut do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij krótko na oleju. Zdejmij z patelni.

2. Na tej samej patelni podsmaż kawałki ryby. Paprykę umyj, pokrój w długie paski, czosnek i chili oczyść, posiekaj w plasterki, dorzuć do mięsa razem z podsmażoną cebulą.

3. Mleko kokosowe zmiksuj krótko z koncentratem pomidorowym i bulionem. Dopraw przyprawami. Wlej na patelnię. Duś pod przykryciem do miękkości ryby, ok. 30 minut.

4. Natkę posiekaj. Rozłóż po porcji gulaszu do miseczek, posyp natką, podawaj z bagietką. Możesz też posypać gorący gulasz żółtym serem i zapiec w piekarniku przez kilka minut.

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Jaką rybę wybrać?Idealne do duszenia gatunki to m.in. dorsz, sola, halibut, grenadier, sandacz - mają delikatne, zwarte mięso i mało ości. Jeśli kupujesz rybę mrożoną, zwróć uwagę, by ilość "glazury", czyli lodu, którym jest pokryta, nie przekraczała 5% ogólnej wagi ryby. W przeciwnym razie po rozmrożeniu okaże się, że w dużej mierze zapłaciłyśmy za... wodę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje