Gulasz z kaczki

Letnie owoce urozmaicą Twój obiad.

Składniki:

  • 60 dag mięsa z kaczki, sól
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki dżemu z owoców leśnych
  • 100 ml wywaru mięsnego
  • 25 dag malin
  • 250 ml śmietany 22 proc.
  • kieliszek brandy, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso kaczki umyj, oczyść starannie, pozbaw ewentualnych kości, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w paseczki. Oprósz je solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojone mięso kaczki. Smaż, mieszając ok. 10 minut. Po tym czasie wlej czerwone wino, dodaj dżem z owoców leśnych.

3. Wymieszaj wszystkie składniki, duś jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlej wywar mięsny. Duś na małym ogniu 20 minut.

4. Przebierz dokładnie maliny, opłucz je na sicie (bardzo delikatnie, by owoce nie puściły soku), pozostaw do osączenia. Wrzuć je do mięsa kaczki. Duś razem 1-2 minuty.

5. Pod koniec całość połącz ze śmietaną. Wlej brandy (lub inny alkohol). Gulasz dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje