Gulasz z Kolozsvaru

Z kuchni węgierskiej.

Składniki:
40 dkg wołowiny
15 dkg cebuli
5 dkg smalcu
60 dkg ziemniaków
40 dkg kapusty
1 dkg słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
szczypta kminku
sól
leczo
lub 2 pomidory i zielona papryka
pół pęczka natki pietruszki
Zeszklić na smalcu cebulę, dodać paprykę i zalać dwoma łyżkami wody. Dodać pokrojone w kostkę mięso, zgnieciony czosnek i kminek. Doprawić solą i dodać gotowe leczo lub pokrojone pomidor i paprykę. Po kilku minutach zalać całość pół litrem wody i gotować do miękkości.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę i posolić do smaku.
Podawać przystrojone zieloną papryką, cząstkami pomidorów i posiekaną natką; w wazie lub specjalnym kociołku.
KAPiF

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia węgierska | wołowina | potrawy jednogarnkowe | gulasz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje