Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

Lubisz pieczywo? Wybieraj zawsze chleb z pełnego ziarna!
Lubisz pieczywo? Wybieraj zawsze chleb z pełnego ziarna!123RF/PICSEL

Spożywania chleba do posiłków Meyer nauczył się mieszkając we Francji. Po maturze przez rok pracował u francuskiego piekarza z Gaskonii, który hołdował tradycyjnemu rzemiosłu kulinarnemu. Dlaczego Meyer tak bardzo upodobał sobie chleb?- Większość dań jest wilgotna albo zawiera płynny składnik. Zupy są płynne, dania duszone są "mokre", dodatkowo sam lubię dania, które można określić mianem soczystych. Wtedy chleb okazuje się niezastąpiony, na przykład do maczania go w sosie i czynienia z niego części większego posiłku - mówi PAP Life. Chleb nie musi być świeżo upieczony. Można go podgrzewać i opiekać. Wtedy jest równie smaczny.

- Dodatkowo, chleb ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. Mówię oczywiście o dobrym chlebie razowym, który nie zawiera tłuszczu, natomiast ma w sobie wiele błonnika. Chleb wpływa też dobrze na poczucie sytości, które dzięki niemu trwa dłużej - przyznaje Meyer. Zachęca, by chleb piec samodzielnie.

- Niech to będzie regułą, a nie wyjątkiem, że twój chleb zawiera pełne ziarna. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć. Dodawaj jak najmniej drożdży. Chleb należy piec w wysokiej temperaturze - radzi.

Podkreśla, że pieczenie chleba to umiejętność, którą mogą posiąść wszyscy po zapoznaniu się ze wskazówkami. Z każdym bochenkiem adepci będą nabierali większej wprawy.

Swoje kulinarne credo Meyer wyłożył w książce "Wszystkie smaki Skandynawii", która ukazała się w Polsce nakładem wydawnictwa Buchmann. Można w niej znaleźć przepisy na dobrze znane proste domowe jedzenie (kartoflanka na kilka sposobów, różne rodzaje klopsików), bardzo dużo inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę. Poradnik powinien przypaść do gustu tym, którzy są wielbicielami skandynawskiego stylu życia. (PAP Life)

Prosty chleb na zakwasieInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas