Hiszpańskie estofado

To znakomite danie na jesień, sycące i łatwe do zrobienia

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • około 60 dag mięsa z kurczaka
  • około 60 dag małych okrągłych ziemniaków

Składniki - Dodatki i przyprawy

  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pomidor
  • marchewka
  • zielona papryka
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki białego
  • wytrawnego wina
  • bulion drobiowy
  • olej do smażenia
  • natka, kolendra

1. Zeszklij na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone paprykę i marchewkę. Po około 5 min dodaj posiekany pomidor i na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek. 

2. Gdy warzywa zaczną wydzielać intensywny zapach, dołóż oprószone solą, pokrojone w kostkę mięso. Mieszaj, żeby się obsmażyło ze wszystkich stron. Następnie wlej wino, dodaj liście laurowe, posiekaną natkę i pieprz. Gdy wino zacznie się redukować, dołóż obrane połówki ziemniaków. 

3 . Całość zalej bulionem - tak, żeby przykrył wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Gulasz podawaj posypany listkami kolendry.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje