Hity wiosennego menu

Niskokaloryczne i pełne witamin - takie jest idealne, wiosenne menu. Chcemy przecież tryskać energią, a jednocześnie utrzymać doskonałą figurę.

Bomba witaminowa

Reklama

Składniki:

- awokado, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, rzodkiewka, papryka (może być kolorowa), ogórek świeży, koszony, świeża bazylia, sól, pieprz, twaróg, jogurt naturalny

Przygotowanie:

Zmiksować awokado, dodać drobno pokrojony koperek, pietruszkę, szczypiorek, rzodkiewkę, paprykę, półtłusty twarożek (może być chudy), wymieszać z jogurtem naturalnym, ale niekoniecznie. Wspaniale smakuje, można zjeść sam lub z pieczywem. Czas przyrządzania: 30 minut.

Rzodkiewka zapiekana z szynką

Składniki:

- 3 pęczki rzodkiewki,
- 20 dag szynki konserwowej w plastrach,
- 200 ml. wywaru drobiowego,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 10 dag żółtego sera,
- 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami natki pietruszki.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.

Zupa drobiowa z nowalijkami

Składniki:

- 30 dag piersi z kurczaka,
- 2 młode marchewki,
- 1 młody seler,
- 10 dag groszku cukrowego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 1 płaska łyżka mąki,
- sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, marchewkę i selera oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać. W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kostkę z piersi kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor, zalać 1,5 lt. wody, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać do zupy oczyszczony i pokrojony na mniejsze części groszek cukrowy i posiekana natkę. Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i gotować jeszcze 5 minut.

Serek pełen rozmaitości

Składniki na 2 porcje:

- serek "Wiejski" lub "Bieluch",
- 2 ząbki czosnku, mała cebulka,
- pieprz,
- 4 rzodkiewki,
- przyprawa uniwersalna,
- ew. trochę śmietany,
- kawałek pomidora,
- natka i szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Rzodkiewki opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa połączyć z serkiem, przyprawić. Posmarować nim kanapki i udekorować je. Czas przygotowania 20 minut

Dowiedz się więcej na temat: awokado | sól | rzodkiewki | menu

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje