Holenderskie racuchy z bekonem i jabłkami

Pyszna kolacja.

Składniki na 4 porcje:

- 275 ml mleka,

Reklama

- 375 g mąki,

- 1-2 łyżki cukru,

- szczypta soli,

- 3 jajka,

- 42 g drożdży,

- 8 plastrów bekonu,

- 2 jabłka,

- 1-2 łyżki soku z cytryny,

- łyżka suszonego majeranku,

- 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Mąkę, cukier, sól I jajka umieścić w dużej misce. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać, wlać do miski. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Plastry bekonu poprzekrawać na 2 lub 3 części. Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plastry. Skropić sokiem z cytryny. Do ciasta dodać majeranek. Kilka kropel oleju rozgrzać na małej patelni (ok. 24 cm). Ciasto nakładać chochelką, dokładać po 2-3 plasterki bekonu i 2-3 plasterki jabłka. Smażyć 1-2 minuty i ostrożnie obrócić. Z drugiej strony również smażyć 1-2 minuty. W ten sposób usmażyć 8 racuchów. Doskonale smakują ze śmietaną.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal

Dowiedz się więcej na temat: racuchy | jabłka | Kuchnia holenderska | 45 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje