Hummus według przepisu słynnego wegetarianina

Ostatnio bardzo modny i lubiany humus, miast kupować gotowy w supermarkecie, możemy przygotować sami, i to według przepisu Platona. Czy ta potrawa wpłynie na nasze myślenie i postrzeganie świata? Spróbujmy.

zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne123RF/PICSEL

Ostatnio bardzo modny i lubiany humus, miast kupować gotowy w supermarkecie, możemy przygotować sami, i to według przepisu Platona. Czy ta potrawa wpłynie na nasze myślenie i postrzeganie świata? Spróbujmy.

Składniki

Potrzebować będziemy szklankę cieciorki, którą trzeba namoczyć przez 48 godzin, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, sok z jednej cytryny, 1/2 szklanki tahini (pasty sezamowej) pomieszanej z 1/3 szklanki wody, 2 łyżki posiekanego kopru, 2 posiekane szalotki, łyżkę pieczonego sezamu, sól i pieprz, 12 liści sałaty.

Sposób przygotowania

Cieciorkę należy namoczyć na 48 godzin. Trzeba go odsączyć i rozgnieść widelcem - groch będzie miękki i nie trzeba już go gotować. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Nakładamy humus na brzeg każdego liścia sałaty, zawijamy.

Zmysłowe smaki: Hummus z bobu Interia.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas