Indyk z cytryną

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 4

Składniki

  • pierś z indyka
  • 10 dag ryżu
  • garść suszonych pomidorów
  • 10 dag pieczarek
  • cebula
  • sok z połowy cytryny
  • curry
  • szafran
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 cytryny
  • kilka papryk
  • łyżeczka śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, rozkrój tak, by powstał duży płat. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Ryż gotuj do miękkości z dodatkiem szafranu. Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, dodaj ryż, curry i drobno pokrojone suszone pomidory. Przypraw do smaku solą i pieprzem, smaż 5 minut.

Reklama

2. Farsz układaj wzdłuż jednego z boków mięsa. Wzdłuż drugiego ułóż plastry cytryny. Zawiń. Włóż w rękaw do pieczenia, obok ułóż papryki. Podlej odrobiną wody i piecz około godziny, w zależności od wielkości mięsa, w temperaturze 180°C . Powstały sos wymieszaj z odrobiną śmietany. Mięso udekoruj paprykami, polej sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje