Indyk z warzywami

Delikatne mięso na obiad

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • por
  • łyżka śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Umyte mięso rozkrój wzdłuż, rozłóż i zbij tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami oraz papryką i natrzyj mięso. Pozostaw je na noc w lodówce. Marchewki obierz i ugotuj w całości do miękkości, najlepiej na parze. 

2. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i pora. Dopraw solą, śmietaną i startą gałką muszkatołową. Przełóż na oczyszczone z marynaty mięso. Połóż marchewki i ciasno zwiń przy pomocy sznurka. Włóż do rękawa, dodaj masło i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Podawaj w całości. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje