Jabłecznik w sosie karmelowym

Słodziutki i zarazem lekko kwaskowy. Niezwykle udane połączenie smaków i aromatów. Ciasto idealne na wszystkie domowe uroczystości!


Składniki:

  • 25 dag cukru
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 10 dag białej czekolady
  • 6 kwaśnych jabłek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 20 dag + 1 łyżka masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 dag mielonego twarogu
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Reklama

1. Na rozgrzanej patelni stop 15 dag cukru na jasny karmel. Dodaj 15 dag śmietany i gotuj, aż składniki dobrze się połączą. Sos karmelowy przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej. Obierz 3 jabłka, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Skrop połową soku cytrynowego. Utrzyj 20 dag masła ze szczyptą soli. Domieszaj czekoladę oraz 10 dag cukru i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj jajka i żółtko. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Ucieraj chwilę mikserem. Potem dodaj pokrojone jabłka. Ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy posmarowanej tłuszczem. Piecz 40 minut w 175 st.

2. Pozostałe jabłka oczyść z pestek, miąższ pokrój na cząstki. Skrop go resztą soku cytrynowego. Stop pozostałe masło z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Dodaj cząstki jabłek. Duś 3-4 minuty. Przypraw cynamonem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Ubij 20 dag śmietany, wymieszaj ją z twarogiem i 8 łyżkami sosu karmelowego. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, połącz ją ostrożnie z kremem serowym. Rozsmaruj go na cieście. Obłóż cząstkami jabłek. Schładzaj ciasto 2 godziny w lodówce. Pozostałą śmietanę ubij. Przed podaniem ciasto udekoruj rozetkami bitej śmietany i polej pozostałym sosem karmelowym.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje