Jagodowe delicje

Ciasto: mąkę z solą przesiej przez sitko. Dodaj olej lub masło, wymieszaj.

Składniki na 4-5 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej, np. na pierogi
  • 300 ml bardzo gorącej wody
  • 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-60 dag jagód
  • 10 dag serka waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • gęsta kwaśna śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania:


1. Ciasto: mąkę z solą przesiej przez sitko. Dodaj olej lub masło, wymieszaj. Ciągle mieszając (możesz to robić mikserem), dolewaj powoli wrzącą wodę. Gdy temperatura ciasta zmniejszy się, wyrób je rękami. Powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Odłóż pod przykryciem na 30 minut.

2. Jagody przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Serek wymieszaj z żółtkiem i cukrem pudrem. Delikatnie połącz z jagodami.

3. Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 2-3 mm. Wykrój z niego kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce nadzienia i sklej po bokach, tworząc ozdobną falbankę. Gotuj ok. 5 minut w dużej ilości osolonego wrzątku. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Czas przygotowania: ok. 60 minut



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje