Jagodowe muffiny

Z lukrem.

Składniki:

- kostka margaryny,
- szklanka cukru pudru,
- aromat waniliowy,
- 4 jajka,
- 30 dag jagód (lub borówek amerykańskich),
- 2 szklanki mąki,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- Lukier: szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Margarynę utrzyj z 3/4 szklanki cukru pudru. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (łyżeczkę mąki ziemniaczanej odłóż) oraz proszek do pieczenia i zapach. Dokładnie wymieszaj. Odłóż kilka dorodnych jagód do dekoracji resztę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną a następnie ostrożnie połącz z ciastem. Porcje ciasta wkładaj do przygotowanej formy na muffinki (6 zagłębień). PIecz około 25 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem muffiny ostudź. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładko. 1/3 masy zafarbuj barwnikiem na różowo. Czapeczki muffinek najpierw polej białym lukrem, kiedy zastygnie nieregularnie polej różowym. Udekoruj jedną jagodą jak pomponem.

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje