Jajka faszerowane szynką
W sam raz na świąteczny stół

Składniki
- 6 jajek
- 10 dag szynki wiejskiej
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 12 dag serka ricotta
- 4 rzodkiewki
- sól
- mielony
- czarny pieprz
- dekoracja
- kilka listków sałaty
- 2 rzodkiewki
- kilka źdźbeł cienkiego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Nie gotuj jajek dłużej, bo na żółtkach zrobi się ciemna, nieapetyczna obwódka.
2. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia. Zimne jajka rozetnij wzdłuż na pół, wyjmij żółtka. Posiekaj je. Szynkę pokrój w drobniutką kosteczkę. 4 rzodkiewki oczyść, umyj, posiekaj. Rozdrobnione składniki i posiekany szczypiorek wymieszaj z serkiem ricotta. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Nałóż go w miejsca po żółtkach. Listki sałaty opłucz, osusz, rozłóż na półmisku. Umyj szczypiorek oraz rzodkiewki do dekoracji. Źdźbła pokrój na kawałeczki, a rzodkiewki - w słupki.
3. Nafaszerowane połówki jajek ułóż na półmisku przybranym sałatą. Posyp rzodkiewkami i obłóż szczypiorkiem. Serwuj na przekąskę. Jako dodatek możesz podawać grzanki z pszennej bułki (np. czosnkowe albo ziołowe).