Jajka na świątecznym stole

Jaja to symbol Świąt Wielkanocnych. Odpowiednio przyrządzone nie tylko doskonale smakują, ale również są ozdobą świątecznego stołu.

Jajka w gniazdkach

Reklama

Składniki na 4 porcje:

- 4 średniej wielkości pomidory, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki majonezu, szczypiorek, 3 rzodkiewki, 8 plasterków kiełbasy, 4 plasterki ogórka kiszonego, rzeżucha

Przygotowanie:

Jajka obrać ze skorupek.. Pomidorom ściąć czapeczki, wydrążyć miąższ ustawić do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok. Następnie do każdego pomidorów włożyć po łyżce majonezu. Każde jajko z cieńszej strony naciąć trzykrotnie. W jedno nacięcie włożyć po 2 plasterki kiełbasy, w drugie plasterki rzodkiewki i wąsy szczypiorku, a w trzecie plastry ogórka kiszonego. Jajka umieścić w pomidorowych gniazdkach. Brzegi pomidorków posypać rzeżuchą. Pomidory ustawić na półmisku przybranym rukolą.

Jaja z łososiem

Składniki na 20 porcji:

- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- pasta łososiowa (z tubki),
- średni słoiczek koreczków helskich,
- sól, pieprz,
- 5 cieniutkich plastrów wędzonego łososia,
- kapary (mały słoiczek),
- 2 cytryny, 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki lub rzeżucha do dekoracji.

Przygotowanie: Jajka obrać ze skorupek, kroić na pół. Majonez wymieszać z pastą łososiową, doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić szpryckę. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem. Nie obierać - pokroić na cienkie plasterki. Każdy plasterek przeciąć na pół. Na połówkach jajek układać koreczki helskie, pół plasterka cytryny. Ze szprycki wycisnąć masę łososiową. Plastry łososia przekroić na pół, zwinąć w ruloniki, ułożyć pośrodku półmiska. Wokół łososiowych ruloników ułożyć jajka. Udekorować natką pietruszki albo rzeżuchą. Porcja - 90 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Roladki z jajkiem

Składniki na 8 porcji:

- 4 jajka na twardo,
- 10 dag ostrego żółtego sera,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki kiełków sojowych,
- ząbek czosnku, 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 8 - 10 liści sałaty, pęczek rzodkiewek,
- cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Jajka obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody, gotować minutę, odcedzić, posiekać. Majonez wymieszać starannie ze śmietaną, przyprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem. Posiekane jajka, ser, pestki, kiełki, rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wymieszać. Farsz nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je. Ułożyć roladki na półmisku. Udekorować rzodkiewkami, schłodzić.
Porcja - 85 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Jajka nadziewane pastą

Składniki na 10 porcji:

- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 6 łyżek majonezu,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- szczypta szafranu, pół łyżeczki curry,
- sól, biały pieprz,
- papryka żółta i czerwona,
- pomidor, bazylia.

Przygotowanie:

Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć, po czym przetrzeć je przez sitko. Natkę drobno posiekać. Majonez połączyć z żółtkami i podzielić na trzy równe części. Jedną część połączyć z posiekaną natką, drugą z przecierem pomidorowym, trzecią - z curry i szafranem. Każdą pastę przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć na jajka za pomocą szprycy do kremu. Jajka ułożyć na półmisku i udekorować pokrojoną w paski papryką, cząstkami pomidora oraz listkami bazylii i pietruszki. 1 porcja - 200 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Jajka w pikantnym cieście

Składniki na 6 porcji:

- 11 jajek,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki masła,
- 15 dag mąki,
- 15 startego sera,
- łyżeczka "Warzywka" oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, - pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Mleko z masłem, "Warzywkiem" i gałką muszkatołową podgrzać w garnku Mocno mieszając, wsypać mąkę. Mieszać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z ognia i dodać 3 jajka, ser i posiekaną natkę. Po wymieszaniu ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać na stolnicy. Pozostałe 8 jajek ugotować, ostudzić i obrać z łupinek. Ciasto podzielić na 8 równych porcji, w każdą zawinąć po jajku. Smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu osuszyć na papierowej serwetce. Podawać przekrojone na pół, z majonezem lub keczupem. Czas przygotowania 1 godzina minut

Jajka "Orsini"

Składniki na 8 porcji:

- 8 jajek,
- 2 łyżki masła,
- 5 łyżek startego, twardego żółtego sera (np. parmezanu, groyera),
- sól, pieprz,
- gałązki świeżej zieleniny.

Przygotowanie:

Jajka umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Delikatnie rozbić, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem, wlać do niego pianę z białek, łyżką wyrównać powierzchnię. W pianie zrobić osiem otworów, w każdym z nich umieścić po jednym żółtku. Żółtka posolić i popieprzyć. Całość potrawy posypać warstwą startego, żółtego sera. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika. Zapiekać 10 minut. Podawać natychmiast w naczyniu, w którym się zapiekało. Posypać zieleniną. Świetnym dodatkiem do jajek "Orsini" będzie surówka przygotowana z sałaty lodowej z papryką i cebulką, polana sosem winegret.
Czas przygotowania 15 minut

Jaskółcze gniazda

Składniki na 4 porcje:

- 60 dag cielęciny na sznycle (udźca lub górki),
- 4 małe jajka,
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki posiekanej natki,
- pietruszki l2 łyżki oliwy,
- sok wyciśnięty,
- z jednej cytryny,
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę rozbij, tłuczkiem lub tępą stroną noża. Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp posiekaną natką. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek. Obrane jajka ułóż na brzegach kotletów, zwiń. Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż przygotowane jaskółcze gniazda, obracając drewnianą łyżką zrumień ze wszystkich stron. Na patelnię wlej białe wino, zmniejsz płomień i duś mięso pod przykryciem jeszcze około 5-6 minut, aby doszło w środku.

Jajka w koszulkach

Składniki na 8 porcji:

- 8 jajek,
- ząbek czosnku,
- 1 kg szpinaku,
- cebula,
- bułka tarta (do formy),
- 2 łyżki masła,
- mielona, słodka papryka,
- 5 łyżek startego żółtego sera,
- gałka muszkatołowa, 3 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki octu, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Szpinak przebrać, oberwać ogonki, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć, posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać szpinak, podgrzewać na małym ogniu aż odparuje woda. Przyprawić do smaku czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować olejem, posypać tartą bułką. Ułożyć warstwę szpinaku. Ugotować jajka w koszulkach (każde jajko wylewać powoli na gotujący się wrzątek z dodatkiem octu; gotować 3 minuty). W warstwie szpinaku zrobić osiem dołków. W każdy delikatnie włożyć po jednym jajku w koszulce. Całość posypać startym serem. Oprószyć mieloną papryką. Zapiekać 10 minut. Podawać od razu.
Czas przygotowania 35 minut

Jajka w galarecie

Składniki:

- 8 jajek,
- 2 łyżki żelatyny,
- 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- czerwona papryka z zalewy,
- do dekoracji: świeży ogórek,
- kilka rzodkiewek,
- sól, biały pieprz.

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Paprykę wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki opłukać, porwać na piórka. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Bulion przygotować według przepisu i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka obrać ze skorupek. Do małych szklanek (lub pojemników po jogurcie) włożyć kilka piórek natki i po 1 jajku. Zalać bulionem. Wstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, włożyć na wierzch paseczki papryki. Delikatnie uzupełnić bulionem. Schładzać 3 - 4 godziny w lodówce. Podawać na plasterkach ogórka i rzodkiewek.
Czas przygotowania 20 minut

Jaja na rzeżusze

Składniki:

- pojemniczki rzeżuchy,
- 8 jajek,
- 3 łyżki majonezu dekoracyjnego,
- łyżka masła, mała cebulka,
- 6 pieczarek, natka,
- 3 oliwki faszerowane papryką,
- łyżeczka kawioru, 6 kaparów,
- sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić na połówki, ostrożnie wybrać żółtka. Dwa żółtka odłożyć, resztę utrzeć z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Masę umieścić w szprycy. Napełnić nią połowę jajek. Udekorować kawiorem i kaparami. Rzeżuchę przełożyć na półmisek na nim ustawić jajka. Ochłodzić. Posiekać cebulę i pieczarki, przesmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Przestudzić, zmiksować z odłożonymi żółtkami. Dodać łyżeczkę posiekanej natki. Masą napełnić pozostałe połówki białek, ułożyć na posłaniu z rzeżuchy obok wcześniej przygotowanych jajek. Udekorować listkami natki i plasterkami oliwek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje