Jajka po polsku

Oryginalny przepis na jajka z prawdziwkami.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 6 jajek,
- 4 suszone prawdziwki,
- 1 cebula,
- 1/2 pęczka natki,
- łyżka masła, sól,
- kilka łyżek bułki tartej do panierowania,
- pieprz czarny mielony,
- koperek i sałata do dekoracji,

Przygotowanie:

1. Grzybki umyć, namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie, ostudzić, drobno posiekać. 2. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać prawdziwki. Smażyć razem jeszcze kilka minut. Zdjąć z patelni, ostudzić.
3. Jajka ugotować na twardo (9-10 minut). Zalać zimną wodą, ostudzić. Ostrym nożem przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek.
4. Posiekać natkę oraz żółtka i białka jajek. Wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić na pikantnie i połączyć z natką.
5. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wsypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Nadmiar bułki lekko strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie, farszem do dołu układać na nim jajka i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem i sałatą.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje