Jajka z galaretki

Zrobią furorę na stole!

Czas przyrządzenia: 60 minut + czas tężenia
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • duże jajka na wydmuszki (np. 6-8)
  • pierś z kurczaka
  • zielony groszek – ok. 3 łyżki
  • marchewka
  • bulion – ok. szklanki
  • żelatyna lub jej roślinny odpowiednik – agar
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Na środku szerszych końców jajek zrób dość duże otwory. Wytrzep zawartość (jajka możesz zużyć do ciasta- przepis poniżej). Wydmuszki wyparz.Osusz. Mięso ugotuj z marchewką oraz groszkiem (można użyć konserwowego).Dopraw solą i pieprzem.

2. Mięso i marchewkę pokrój w kostkę. Do środka wydmuszek ostrożnie włóż kawałki kurczaka, marchewkę i groszek.W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Wystudź. Zalej wydmuszki. Wstaw do lodówki, by stężały (najlepiej w pudełku do jajek). Gotowe obierz.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje