Jajka z kremem z awokado

Oryginalne, bardzo dekoracyjne marmurkowe jajka.

Składniki:

●8 dużych jajek

Reklama

●błękitny barwnik spożywczy

●2 dojrzałe awokado

●cytryna ●majonez

●pieprz, sól

●czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Skorupkę lekko obtłucz, ale jej nie zdejmuj. Zagotuj wodę z barwnikiem, włóż do niej na ok. minutę lub dwie jajka, aby białka się zabarwiły na niebieski marmurek. Wyjmij jajka, zdejmij skorupkę i przekrój w poprzek na pół.

2. Awokado przekrój, z obu wyjmij pestki, wydrąż miąższ.

3. Rozgnieć awokado widelcem, skrop obficie sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem.

4. Dołóż 2 łyżki majonezu, wymieszaj. Masę włóż do szprycy, nałóż na jajka (możesz zrobić to łyżeczką), ew. posyp czarnuszką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje