Jajko nie tylko na Wielkanoc, czyli 15 ciekawostek, które warto znać

Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto 10 ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.

Nie ma Wielkanocy bez jajka. Jak się okazuje, bez niego nie byłoby również imponujących dzieł malarskich czy budynków, jubilerskich dzieł sztuki i kosmetyków. Chociaż pozornie wydaje się, że o jajku wiemy niemal wszystko, okazuje się, że na stałe zagościło w kilku mniej oczywistych dziedzinach naszego życia, a jego właściwości mogą nam pomóc.

Jajko w kosmetyce

Reklama

Żółtka jaj mogą służyć do stworzenia maseczek: kojącej, odżywczej czy wzmacniającej maski na włosy. Lecytyna, zawarta w żółtkach, to naturalny przeciwutleniacz o właściwościach: nawilżających, odżywczych i zmiękczających.

Białko jaj ma silne właściwości odmładzające. Może być składnikiem maseczek liftingującej i oczyszczającej oraz płynu zmiękczającego do pięt, kolan i łokci.

Rozdrobniona skorupka jajka dodana do odżywki lub lakieru do paznokci sprawi, że staną się one mocniejsze.

Jajko w sztuce

Jajko było ulubionym motywem Salvadora Dalego. Ten sam motyw w swoich obrazach wykorzystywali m.in. Hieronim Bosch, Leonardo da Vinci czy Piero della Francesca.

Jajka Fabergé to XIX-wieczne arcydzieła sztuki jubilerskiej z czasów Aleksandra III i Mikołaja II. Ceny carskich jaj, stworzonych ze złota, srebra, masy perłowej i rozmaitych kamieni szlachetnych, sięgają kilkudziesięciu milionów dolarów. Brytyjska królowa Elżbieta II posiada w swojej kolekcji trzy jajka Fabergé.

Muzeum Salvadora Dalego w Figueres jest zwieńczone attyką w kształcie olbrzymich jaj.

Jajko w architekturze

Jajko zainspirowało wielu wybitnych architektów. Budynki w tym kształcie zajmują mniej miejsca, co zdecydowanie obniża zużycie energii elektrycznej.

Ratusz w Londynie, Narodowy Teatr Wielki w Pekinie czy Cybernetyczne jajo w Bombaju to przykłady budynków w kształcie jajka.

Dawniej jaja wykorzystywano do tworzenia zaprawy murarskiej.

Jajko w kuchni

Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: "Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka...".

Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.

Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku.

Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka!

Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej.

Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!



(Źródło infografik: http://www.hrs.com/pl/blog/po-godzinach/jajko-nie-tylko-na-wielkanocnym-stole.html)

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje