Jak dłużej zachować świeżość mleka?

Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, który większość ma w swoich zapasach. Nie tylko urozmaica nam poranną kawę, ale także jest niezbędna do wypicia kakao, czy zjedzenia śniadaniowych płatków lub owsianki. Jednak, aby mleko zachowało swoją świeżość na dłużej, trzeba odpowiednio je przechowywać, aby nie zaskoczyć się jego zepsuciem, czy ryzykować zatruciem pokarmowym. Zatem, jak na dłużej zachować świeżość mleka?

Mleko często gości na naszych stołach. Proste zasady sprawią, że na dłużej pozostanie świeże
Mleko często gości na naszych stołach. Proste zasady sprawią, że na dłużej pozostanie świeże123RF/PICSEL

Świeżość mleka: Wszystko zależy od jego rodzaju

Niektórzy twierdzą, że mleko prosto od krowy jest najlepsze. Niestety, to właśnie w nim mogą znajdować się bakterie, które wywołują nie tylko żołądkowe rewolucje, a także mogą powodować groźne choroby. Na szczęście, mleko, które jest dostępne w sklepach. poddawane bywa albo procesowi pasteryzacji, albo sterylizacji (mleko UHT), co sprawia, że jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Jednak mleko pasteryzowane oraz UHT różnią się od siebie nie tylko sposobem pozbywania się z niego potencjalnych patogenów, ale także należy je odpowiednio przechowywać, aby się nie zepsuło.

Jak przechowywać mleko pasteryzowane?

Aby na dłużej zachować świeżość mleka pasteryzowanego, należy unikać, aby było trzymane poza lodówka. To dotyczy nie tylko otwartej już butelki, ale także tej szczelnie zamkniętej. Niestety, pokojowa temperatura może sprawić, że mleko, które niedawno było kupione w sklepie, może zepsuć się w ciągu kilku godzin. Jeśli już butelkę z mlekiem otworzyliśmy, trzeba je wypić w ciągu doby. Jednak niektórzy przestrzegają przed zgubnym nawykiem picia mleka pasteryzowanego wprost z butelki! Istnieje opinia, że znajdujące się w ślinie bakterie, przyspieszają psucie się mleka.

Jak przechowywać mleko UHT?

Świeże, pasteryzowane mleko dostępne jest najczęściej w butelkach. UHT zaś w kartonach
Świeże, pasteryzowane mleko dostępne jest najczęściej w butelkach. UHT zaś w kartonach

Na szczęście, kartoniki z mlekiem UHT sprawiają, że ich świeżość jest znacznie wydłużona. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić nawet większe zapasy tego rodzaju nabiału, co przy znacznej ilości domowników jest wygodne. W przeciwieństwie do mleka pasteryzowanego, nieotwarte UHT może być przechowywane poza lodówką, ale w temperaturze nie wyższej niż 25 stopni Celsjusza. Natomiast po jego otwarciu, trzeba przenieść je do lodówki i spożyć w przeciągu kilku/kilkunastu dni.

Gdzie trzymać mleko?

Jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość otwartego mleka, to - rzecz jasna - trzeba je przechowywać w lodówce: co do tego nie ma wątpliwości. Często umiejscawiamy butelkę lub karton na drzwiach lodówki, ale czy to dobre miejsce? Okazuje się, że nie do końca! Wszystko przez fakt, że ta ruchoma część chłodziarki narażona jest na zmiany temperatury, co może sprzyjać psuciu mleka. Zatem, gdzie najlepiej je trzymać, aby zachowało świeżość na dłużej? Idealnym dla niego miejscem będzie najniższa półka - tam jest najzimniej w całym urządzeniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas