Jak gotować warzywa, aby nie traciły koloru?

To prostsze niż myślisz!

Aby gotowane warzywa  np. brokuły zachowały piękny żywy kolor, należy wrzucić je do gotującej się wody.

Reklama

Jeśli warzywa umieścimy w zimnej wodzie, a następnie postawimy na ogniu i doprowadzimy do wrzenia,  nie tylko stracą one  kolor, ale więcej cennych składników "przejdzie" do wody.

Taka metoda może się sprawdzić w przypadku gotowania zupy, kiedy zjadamy i warzywa i wodę, w której się gotowały. Jeśli jednak mamy zamiar odcedzić warzywa, a wodę wylać, taki sposób spowoduje same straty. Witaminy popłyną do zlewu, a nam zostaną brzydkie pozbawione koloru warzywa.

Porady: Warzywa gotuj krótko, tak, aby były miękkie, ale nie rozgotowane.

Gotowanie warzyw  na parze

Ta metoda wymaga trochę więcej zachodu (czyli zaopatrzenia się w odpowiedni garnek), ale jest najlepszym i najzdrowszym sposobem gotowania warzyw  - pozwala zachować witaminy i piękny kolor.

Do gotowania na parze najlepiej używać specjalnego garnka, parowaru lub zwykłego garnka z metalowym sitkiem i pokrywką.

IG

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | gotowanie na parze

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (18)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje