Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj babciny patent

Pączek udekorowany gęstym, słodkim i aromatycznym lukrem to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Biała polewa podnosi walory smakowe, a jednocześnie stanowi także niezwykle kuszącą dekorację pączków. Dobry przepis na lukier warto mieć pod ręką nie tylko w karnawale. Wykorzystać go można także do innych wypieków niezależnie od okazji. Zobacz, jak zrobić lukier krok po kroku. Potrzebujesz do tego tylko dwóch składników!

Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj sprawdzony przepis
Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj sprawdzony przepis©123RF/PICSEL

Domowe frykasy nie mają sobie równych

Choć pączki w najróżniejszych odsłonach kupić można w dowolnej cukierni, nic nie smakuje tak samo dobrze, jak smakołyki przygotowane samodzielnie. Satysfakcja to najlepsza przyprawa! Poza tym, czy jest sens stać w długich kolejkach, które ustawiają się przed sklepami w tłusty czwartek? Biorąc na warsztat ten kultowy przysmak, nie zapomnij o detalach. Domowy lukier to najlepsze zwieńczenie własnoręcznie przygotowanych pączków.

Jak zrobić lukier z cukru pudru na pączki? Wersja podstawowa

Zastąp wodę sokiem z cytryny. Lukier będzie miał przyjemniejszy smak
Zastąp wodę sokiem z cytryny. Lukier będzie miał przyjemniejszy smak123RF/PICSEL

Do przygotowania lukru potrzebujesz:

  • jednej szklanki cukru pudru 
  • jednej łyżki ciepłej wody

Jak z tych dwóch prostych składników przygotować lukier do pączków?

  1. Cukier puder przesiej do miski. Dzięki temu unikniesz grudek, a gotowy lukier zyska jednolitą, aksamitną konsystencję.
  2. Dolej wodę i energicznie ucieraj.
  3. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, dolewaj małymi porcjami wodę. Gdy uznasz, że jest zbyt rzadki i będzie spływał z wypieków, dodaj cukier puder i ponownie wszystko wymieszaj.
  4. Lukier nakładaj na pączki od razu. Palce lizać - dosłownie i w przenośni!

Jak zrobić lukier cytrynowy?

Domowy lukier do pączków ma jeszcze jeden atut: daje bardzo szerokie pole do popisu dla wszystkich kucharzy, którzy chcieliby urozmaicić jego smak i aromat! Co powiesz na cytrusowe nuty? Wodę zastąp sokiem z cytryny. Bardzo dobrze sprawdzi się również pomarańczowy. Do lukru pod koniec ucierania możesz dorzucić nawet kandyzowaną skórkę pomarańczy. W oczach bliskich zostaniesz profesjonalnym cukiernikiem.

Sposoby na kolorowy lukier do pączków i nie tylko

Lukier nada ciastkom bajkowy wygląd
Lukier nada ciastkom bajkowy wygląd123RF/PICSEL

Jeśli masz ochotę na jeszcze większą zabawę w kuchni, przygotuj lukier w różnych kolorach. Możesz do tego użyć barwników spożywczych, ale z powodzeniem wykorzystasz bardziej naturalne metody. Istnieje gros produktów, które ułatwią to zadanie! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że część z nich masz już we własnej kuchni.

  • Żółty lukier: Sok z cytryny delikatnie zabarwi polewę. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym efekcie, dodaj małą szczyptę kurkumy.
  • Pomarańczowy lukier: W tym przypadku pomoże kilka kropel soku z marchwi.
  • Różowy lub czerwony lukier: Przyda się odrobina soku z buraka, wiśni albo aronii.
  • Zielony lukier: Użyj niewielkiej ilości ugotowanego i zmiksowanego szpinaku lub wyciśniętego z warzywa soku. Ciekawym rozwiązaniem są także zblendowane liście mięty.
  • Pamiętaj, że wymienione składniki do lukru należy dodawać w minimalnych ilościach. Nie musisz więc martwić się o ich wpływ na smak. Polewa do pączków z całą pewnością nie będzie smakować jak surówka!
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas