Jak zrobić „małpi chleb”?

Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego przepisu na pewno będziesz zachwycona pysznym ciastem o egzotycznej nazwie „małpi chleb”.

małpi chleb
małpi chleb© Photogenica

Ciasto:

foremka na babkę
© Photogenica

2 łyżki masła do smarowania formy

2 łyżki masła roztopionego

1 szklanka ciepłego mleka

1/3 szklanki ciepłej wody

¼ szklanki cukru pudru

2 i ¼ łyżeczki drożdży w proszku

3 i ¼ szklanki mąki

1 łyżeczka soli

Posypka:

1 szklanka brązowego cukru

2 łyżeczki mielonego cynamonu

8 łyżek topionego masła

Polewa:

½ szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

małpi chleb
© Photogenica

Foremkę na babkę wysmaruj dokładnie masłem. W dużej misce umieść mleko, wodę, stopione masło, cukier i drożdże. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z solą. Do mąki wlej rozrobione drożdże. Wyrób ciasto i uformuj kulę. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.

Wymieszaj brązowy cukier z cynamonem. W drugiej misce umieść topione masło.

małpi chleb
© Photogenica

Wyjmij ciasto z miski. Delikatnie uformuj kwadratowy placek. Potnij ciasto na malutkie części. Z każdego kawałka uformuj kulę, nie musi być idealna. Zanurz każdą kulę w maśle, a następnie obtocz w posypce z cukru i cynamonu. Układaj kulki w formie do pieczenia. Przykryj foremkę folią i odstaw na kolejne 2 godziny.

Nagrzej piekarnik do 176 stopni, piecz ciasto przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut i wyjmij z formy.

W małej misce ubij trzepaczką mleko z cukrem i polej ciasto. Podawaj ciasto jeszcze ciepłe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas