Jak zrobić pizzę z patelni? Pomysł na szybki i smaczny obiad

Czy można jej nie lubić? To prawdopodobnie najsłynniejsza włoska potrawa, która jest dobra na wszystko! Serwować ją można zarówno na obiad, jak i w charakterze poczęstunku podczas wizyty znajomych. Jej samodzielne przygotowanie wydaje się trudnym zadaniem? Nic bardziej mylnego! Pizza z patelni to rozwiązanie dla tych kucharzy, którym brakuje czasu na skomplikowane receptury, doświadczenia kulinarnego albo wiary we własne możliwości.

Twoi bliscy pokochają chrupiącą pizzę z patelni
Twoi bliscy pokochają chrupiącą pizzę z patelni123RF/PICSEL

Pizza na patelni, czyli przysmak uniwersalny

Masz ochotę na naprawdę smaczny i domowy posiłek, ale brakuje pomysłu lub czasu na gotowanie? Przepis na pizzę z patelni okaże się twoim asem z rękawa. Spodoba się osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami albo nie dysponują piekarnikiem. Bez wątpienia zadowoleni będą miłośnicy cienkiego ciasta, ponieważ tym razem prezentujemy przepis na pizzę z patelni bez drożdży.

Jak zrobić pizzę na patelni: Lista potrzebnych składników

Jeśli chodzi o dodatki, każdy powinien wybierać w zależności od swoich preferencji. W recepturze kluczowe jest ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz: 450 g mąki pszennej, ¾ szklanki wody, 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypty soli.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na stolnicy lub w misce. Powinno być ono elastyczne. Niektórzy porównują jego konsystencję do ciasta na pierogi. Uformuj z niego kulę i odstaw na 20 minut, by "odpoczęło".

Ten czas wykorzystaj na przygotowanie dodatków do pizzy. Ważny jest sos pomidorowy, który przyrządzić możesz z przecieru pomidorowego, odrobiny jogurtu naturalnego, czosnku i hojnej porcji ulubionych ziół. Warzywne składniki wymyj i pokrój w razie potrzeby na mniejsze kawałki. Na domowej pizzy świetnie smakują też wędliny, np. szynka parmeńska, chorizo i salami.

Czas wrócić do ciasta. Rozwałkuj je tak, by jego wielkość odpowiadała rozmiarowi patelni. Polecamy używać sprzętów dość szerokich - o średnicy około 30 cm. Nie szkodzi, jeśli masz mniejszą patelnię. Może być to świetny sposób na przygotowanie przysmaków w wersji mini - w sam raz na przyjęcia!

Dno patelni posmaruj dwiema łyżkami oleju roślinnego i ułóż ciasto. Nie używaj dużej mocy kuchenki. Mała lub średnia w zupełności wystarczą. Podstawa pizzy nie przypali się, a zarazem nie pozostanie surowa w środku. Smaż przez 6-8 minut. Gdy spód zarumieni się, obróć ciasto na drugą stronę. Posmaruj sosem pomidorowym, a po chwili dodaj resztę składników. Posyp startym serem i przykryj pokrywką. Odczekaj jeszcze 5 minut i posiłek gotowy! Najlepszym wyznacznikiem będzie moment, w którym ser zacznie apetycznie się roztapiać.

Pamiętaj: Jeśli chcesz wzbogacić smak pizzy z patelni świeżymi warzywami, np. rukolą albo roszponką, dodawaj je dopiero po zakończeniu smażenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas