Jarzynowy krem z tortellini
Doskonale sprawdzi się w czasie rodzinnego przyjęcia
Krem jarzynowy z tortellini123RF/PICSEL
Składniki:
- udko kurczaka
- ziemniaki
- seler
- marchewki
- pietruszki
- kawałek pora
- ziele ang.
- liść laurowy
- sól, pieprz
- śmietana i mąka (opcjonalnie)
- pierożki tortellini (po ok. 4-6 na porcję, mogą być w różnych kolorach)
Przygotowanie:1. Ugotuj pierożki tortellini, ostudź. Udko oczyść, zalej zimną wodą, wrzuć liść laurowy, ziele ang. i gotuj na wolnym ogniu. Odszumuj. Kiedy wywar będzie już dość klarowny, dodaj obrane i pokrojone warzywa.
2. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmij z garnka udko, a resztę składników dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęść śmietaną rozrobioną z odrobiną mąki. Zupę podaj z pierożkami tortellini.