Jesienne placki

Lepsze niż pizza!

Tarta z dynią
Tarta z dynią123RF/PICSEL

Dyniowe koło z mozzarellą

Sposób przygotowania

1. Odetnij 1/3 miąższu dyni, zetrzyj go na tarce o dużych otworach. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/3 łyżeczki soli, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej oraz pokrojone na kawałki zimne masło i startą dynię. Dolej 2-3 łyżki zimnej wody. 

2. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij jajko, a następnie szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie pozostały miąższ dyni pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć je na lekko posolony wrzątek. Gotuj 10 minut, wyjmij, osusz, wystudź. 

3. Mozzarellę pokrój na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Ser połącz z dynią i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 

4. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek (ok. 36 cm). Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na środku ułóż nadzienie. Brzegi zawiń. Całość skrop olejem. Piecz 40 min w 200 st. 

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Mini-pizze z grzybami
Mini-pizze z grzybami123RF/PICSEL

Minikołacze z grzybami

1. Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Grzyby oczyść, opłucz i osusz. Potnij na kawałki. Do pozostałej mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, 2-3 szczypty oregano, zaczyn i oliwę. Wyrób, wlewając tyle ciepłej wody, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę. 

2. Na patelni rozgrzej masło, smaż na nim grzyby przez 20-25 minut. Pod koniec przypraw je solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta uformuj 6 placków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Obłóż grzybami i plasterkami szynki. Posyp startym żółtym serem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Udekoruj według uznania. 

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami123RF/PICSEL

Pomidorowa tarta z serem

Sposób przygotowania

1. Z mąki, masła, 1 jajka, szczypty soli i gałki zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Filet pokrój w kostkę, smaż 5 minut na oleju. Posyp solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Pomidorki potnij na połówki. Szpinak umyj, osusz. 

2. Formę do tarty (śr. 30 cm) natłuść. Wylep ciastem. Piecz 20 minut w 180 st. Ser pokrusz, wymieszaj z 5 jajkami i śmietaną. Przypraw solą oraz pieprzem. Na podpieczonym spodzie ułóż mięso i warzywa. Zalej masą śmietanową. Piecz jeszcze 30 minut w temp. 180 st.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas