Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

 Konieczne jest mieszanie jedzenia, niezależnie od tego, czy gotuje się na patelni czy w garnku
Konieczne jest mieszanie jedzenia, niezależnie od tego, czy gotuje się na patelni czy w garnku123RF/PICSEL

Czego trzeba unikać podczas gotowania? Jakie nawyki w sobie wyrobić, a jakie wyeliminować, żeby nasze potrawy były smaczne i żeby obyło się bez wpadek? Oto lista błędów:

1. Zapominasz o próbowaniu potrawy w trakcie jej przygotowywania. Takie zachowanie najczęściej kończy się tym, że powstaje danie pozbawione smaku lub, przeciwnie, przyprawione ponad miarę. Żeby uniknąć nijakiej lub zbyt pikantnej czy słonej potrawy, nie wahajmy się jej skosztować na każdym etapie przygotowań. Zasada:"gdy czegoś dodaję, to potem próbuję" sprawdzi się na pewno.

2. Nie czekasz, aż potrawa wystygnie. Nie ma sensu się spieszyć. Aby uniknąć katastrof, po prostu pozostaw naczynie z upieczonym mięsem ciastem czy babeczkami do ostygnięcia. Zwłaszcza wypiekom daj kilka chwil po wyjęciu z piekarnika. To sprawi, że ich konsystencja będzie lepsza. Ciasta nie będą się rozpadać na tysiąc kawałków.

3. Nie odcedzasz makaronu natychmiast po ugotowaniu. Po zakończeniu gotowania makaronu najlepiej jest go natychmiast odcedzić. Jeśli po zdjęciu z ognia makaron będzie się nadal moczyć, wchłonie wodę i straci teksturę. I na pewno nie będzie al dente...

4. Nie mieszasz składników podczas gotowania. Konieczne jest mieszanie jedzenia, niezależnie od tego, czy gotuje się na patelni czy w garnku. Zapobiega to sklejaniu się (np. makaronu) lub zbrylaniu (kasz czy ryżu). Mieszając, unikniemy też przypalania się warzyw.

5. Nie dodajesz składników w odpowiedniej temperaturze. Wiele dań będzie miało odpowiedni smak tylko wtedy, gdy wykonamy je ze składników mających określoną temperaturę. Nie można na przykład zrobić bitej śmietany, używając do tego śmietany, która stoi w temperaturze pokojowej - ona musi być bardzo zimna. W przypadku jajek jest odwrotnie: nie można ich użyć tuż po wyjęciu z lodówki, ale dopiero wtedy, gdy będą miały temperaturę pokojową. To bardzo częsty błąd, pamiętajmy o tym, gdy będziemy ubijać białka, by upiec bezę. Ciasto drożdżowe uda się znakomicie, jeśli wszystkie składniki - mąka, jajka, mleko - będą w temperaturze pokojowej.

Stopniowo włączaj sól do potrawy i dostosowuj ilość, degustując w trakcie przyrządzania
Stopniowo włączaj sól do potrawy i dostosowuj ilość, degustując w trakcie przyrządzania123RF/PICSEL

6. Zbytnio rozgotowujesz warzywa. Niezależnie od tego, jakich chcesz użyć warzyw i co chcesz z nich zrobić, musisz się trzymać jednej zasady - nie rozgotowuj ich. Oczywiście, niektóre wymagają dłuższego, inne krótszego czasu gotowania, ale ważne jest, żeby nie były za miękkie. Warzywa należy gotować tak, aby były po prostu jędrne i chrupiące. Dzięki temu zachowują nie tylko smak, ale też więcej cennych witamin.

7. Otwierasz piekarnik podczas pieczenia. W przypadku ciasta, szczególnie np. ptysiowego lub drożdżowego, bardzo ważne jest, aby nie otwierać drzwi piekarnika podczas pieczenia. Robiąc to, nawet na chwilę, sprawiamy, że piekarnik obniża swą temperaturę, a to uniemożliwi prawidłowe wyrośnięcie ciasta lub doprowadzi do tego, że ono opadnie. Możemy też przez to spowodować, że powstanie mało atrakcyjny zakalec...

8. Dodajemy za dużo soli lub cukru. Chociaż może się to wydawać oczywiste, aby ugotować dobre danie, należy dobrze dozować sól i lub cukier. Ryzyko dodania zbyt dużej ilości soli do potrawy lub zbyt dużej ilości cukru w cieście polega na tym, że niestety nie można już się wycofać. Technika? Stopniowo włączaj je do potrawy i dostosowuj ilość, degustując w trakcie przyrządzania.

9. Zapomniałeś posmarować blachę ciasta tłuszczem. Wydaje się to banalnym błędem, ale niestety, przytrafia się on wielu osobom. Dlatego warto zakodować sobie, a nawet zapisać na kartce przyklejonej do piekarnika, że konieczne jest przesmarowanie formy przed wlaniem do niej ciasta. Jeśli ten krok nie zostanie wykonany, cała robota pójdzie na marne, bo wyjęcie ciasta będzie prawie niemożliwe, gdyż przyklei się ono do dna. Wyjmując, pokruszysz je na pewno.

10. Zbyt długo gotujesz karmel. Karmel, używany do smarowania ciast lub do ich dekoracji, jest bardzo kapryśny. Przygotowując go, łatwo przesadzić z czasem gotowania. Na początku nic się nie dzieje, ale potem cukier nagle karmelizuje się. Jeśli zależy nam na ciemniejszym kolorze karmelu, bądźmy bardzo uważni. Zbyt długie gotowanie sprawi, że będzie gorzki i niejadalny.

11. Nie używasz papieru do pieczenia. Aby zapobiec przyklejaniu się potraw do blachy, co uniemożliwi ich wyjęcie, najlepiej umieścić ją na prostym arkuszu pergaminu. To dotyczy nie tylko ciast czy drobnych wypieków, ale także ciasta ucieranego, drożdżowego, francuskiego, ptysiowego, a także wypieków, w składzie których znajduje się miód.

12. Wkładasz za dużo jedzenia na tę samą patelnię lub do tego samego woka. Aby jedzenie gotowało się równomiernie, potrzebuje miejsca. Dlatego na patelnię, do garnka czy woka nie wolno wrzucać zbyt wiele składników jednocześnie. Przede wszystkim nie napełniaj patelni i nie układaj jedzenia w stosy, jeśli chcesz, by składniki ładnie zbrązowiały.

Oczywiście, niektóre błędy kulinarne z tej listy wydają się banalne. Ale przyznajcie się, komu z was nie zdarzyło się ich popełnić.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas