Kaczka pieczona z jabłkami

Smaczna i chrupiąca!

Składniki:

  • tusza kaczki
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka miodu
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. W miseczce wymieszaj miód, sól, majeranek i rozmaryn. Kaczkę oczyść, umyj, zalej wrzątkiem, wyjmij po 30 sekundach, odstaw na 2 godziny. Natrzyj przyprawami. Obsmaż na maśle. Jabłka pokrój. Połową jabłek nafaszeruj kaczkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, włóż gałązki rozmarynu.

Reklama

2. Piecz 2 godziny w 180°C. Czasem polewaj kaczkę tłuszczem. Przed końcem pieczenia wlej pół szklanki wody i włóż pozostałe jabłka.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje