Kanapka na styl włoski (317kcal)

Z kurczakiem i serem mozzarella.

Składniki: pół fileta z piersi kurczaka (60g), plaster sera mozzarella (20g), mały pomidor (50g), pół łyżeczki oleju słonecznikowego (3ml) , pół łyżeczki oliwy z oliwek (3ml), liść sałaty (10g), pół ząbka czosnku (4g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g), mała bułka grahamka (50g), 2 łyżeczki świeżej bazylii (6g), szczypta soli, bazylia suszona, pieprz kolorowy, ziarnisty.

Reklama

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć, wyciąć z niego tłuste części. Natrzeć je solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Patelnię grillową lekko posmarować tłuszczem tak by położone na niej mięso nie przywarło. Mięso piec do uzyskania złotego koloru. Rozgrzać piekarnik i włożyć do niego częściowo przekrojoną bułkę, aby się nagrzała. Posiekać świeżą bazylię i połączyć z pokrojonymi w kostkę serem i pomidorem oraz z oliwą. Bułkę posmarować z obu stron częścią sosu pieprzowego. Włożyć do środka sałatę i upieczone mięso oraz mieszankę sera i pomidora. Z wierzchu polać resztą sosu. Spożywać na ciepło.

Sos: Kilka ziaren kolorowego pieprzu zmielić bardzo drobno, kilka pozostawić w nieco większych kawałkach. Połączyć z gęstym jogurtem naturalnym.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: mozzarella | mięso | kuchnia włoska | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje