Karkówka z rozmarynem

Smak zawdzięcza aromatycznym przyprawom

Czas przyrządzenia: 60 minut + pieczenie
Składniki dla: 8-9 porcji

Składniki

  • 1,50 kg karkówki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka susz. majeranku
  • pokrojona cebula
  • łyżka suszonego rozmarynu plus kilka gałązek świeżego
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Połącz składniki marynaty, natrzyj starannie mięso. Obłóż je cebulą. Wstaw do lodówki na godzinę (gdy mięso się marynuje,możesz przygotować masę na sernik).

2. Po tym czasie mięso zwiąż sznurkiem wraz z gałązkami rozmarynu, włóż do brytfanny razem ze składnika mi marynaty. Piecz ok. 70 min w 180°C,podlewając winem i wytwarzającym się sosem. Podaj np. z ziemniakami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje