Karp gotowany po wiedeńsku

Wykwintny smak.

Składniki:

Reklama

1 karp, dwie karotki lub dwie marchewki, pół selera, cebula, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, 2-3 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie garść suszonego), pęczek natki pietruszki, szklanka białego wina, sól, dwie łyżki wina.

Przygotowanie:

Karpia sprawić i umyć. W brytfance zagotować ok. litr wody z winem. Po dodaniu oczyszczonych i pokrojonych jarzyn i przypraw trzymać na ogniu kilkanaście minut. Do wywaru włożyć rybę, szybko doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Rybę wyjąć z wywaru, poczekać aż dokładnie ocieknie, przełożyć na półmisek, polać zrumienionym na patelni masłem. Podawać z chrzanem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje