Karp po polsku

Jeden karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, jedna marchew, dwie cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 6-8 ziaren pieprzu, 2-3 listki bobkowe, 3 goździki, łyżka masła, kawałeczek świeżego imbiru, łyżeczka cukru, skórka z kromki żytniego chleba, kilka zielonych oliwek, kilkanaście kaparów, sól.

Do dużego płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno pokrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z cytryny, posolić i gotować razem ok. 10 min. do chwili, gdy zacznie wrzeć. Do wywaru włożyć całą sprawioną, opłukaną i nasoloną rybę, dodać pokruszoną skórkę z chleba.

Kiedy wywar zacznie się gotować, dodać doń masło, cukier, imbir, oliwki, kapary i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować na małym ogniu ok. 20 min., od czasu do czasu delikatnie potrącając rondlem.

Ugotowanego karpia ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać powstałym sosem i podawać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas