Karp z migdałami

Gotowy w godzinę.

Składniki:

  • 8 dzwonek karpia
  • 30 dag płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • pół cytryny
  • niepełna szklanka mąki
  • łyżka masła
  • olej
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Karpia umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Połowę płatków migdałowych zmiksuj blenderem, połącz z mąką. W pierwszym talerzu widelcem roztrzep jajka, do drugiego wsyp mąkę ze startymi migdałami, do trzeciego wsyp migdały.

Reklama

2. Kawałki karpia obtocz w mące ze zmielonymi migdałami, potem w jajku, na koniec w migdałach. Na rozgrzanej patelni smaż rybę z dwóch stron, aż będzie rumiana, przekładaj ją do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układaj kawałki masła, piecz pół godziny w temp. 170°C. Dekoruj plastrami cytryny i natką pietruszki. Karpia podawaj z ziemniakami i sałatą na ciepło lub z pieczywem na zimno.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje