Kartoflanka na kurczaku

Pięknie pachnie.

Zupa:

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szkl. bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka kleiku ryżowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Reklama

Pesto:

Składniki

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1/3. szkl. oleju
  • 2 ząbki
  • czosnku
  • sól
  • pieprz

1. Mięso opłucz, osusz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, potnij na kawałeczki. Cukinię oczyść, umyj, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż mięso. Smaż razem przez 4 min (w połowie obracając na drugą stronę).

2. Dodaj ziemniaki oraz cukinię. Całość smaż na dużym płomieniu przez 1 min. Oprósz solą i pieprzem. Dolej gorący bulion (warzywny lub drobiowy). Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 min.

3. Przygotuj pesto: natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałazek i wrzuć je do blendera. Dodaj pestki słonecznika i obrane ząbki czosnku. Wlej oliwę, składniki zmiksuj. Pesto przypraw solą i pieprzem.

4. Filety z kurczaka wyjmij. Warzywa razem z wywarem zmiksuj na gładko. Dodaj kleik. Ponownie zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso pokrój w kosteczkę. Zupę rozlej do miseczek. Polej sosem pesto. Posyp kawałkami kurczaka. Ew. udekoruj ziarnami czerwonego pieprzu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje