Kasza z boczkiem i grzybami

Smaczna i sycąca

Składniki:

  • szklanka kaszy pęczak lub mazurskiej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • tymianek
  • szczypta ostrej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie:
1 Kaszę opłucz w zimnej wodzie. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Wsyp kaszę, wymieszaj, gotuj do miękkości lub po zagotowaniu przykryj wełnianym kocem i odstaw na kilka godzin.

2 Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej masło lub olej, dodaj boczek, cebulę, pokrojone grzyby, paprykę. Smaż 10 minut. Dodaj kaszę, tymianek, mieszaj i smaż jeszcze 10 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje