Kawa jak deser

Na 4 pyszne sposoby!

Kawa z gorzką czekoladą

Składniki:

●2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Reklama

●4 kostki gorzkiej czekolady

●200 ml gorącej wody

●szczypta cynamonu

●szczypta imbiru, szczypta chili

●3 łyżki śmietany kremówki

●łyżka syropu, np. karmelowego lub czekoladowego

●starta czekolada do posypania

●ew. świeża mięta

Przygotowanie:

1. Kostki czekolady stop w gorącej kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, w małym rondelku. Dolej syrop czekoladowy lub karmelowy, dodaj czekoladę, szczyptę chili, cynamon oraz imbir.

2. Wszystko dokładnie i szybko wymieszaj. Kawę zostaw na malutkim ogniu, by nie ostygła. 3 Ubij kremówkę. Gorącą kawę wlej do naczynia - szklanki, kubka lub słoiczka. Wierzch udekoruj bitą śmietaną. Posyp obficie startą gorzką czekoladą, ew. ozdób miętą. Podaj od razu po przygotowaniu.

Z cynamonem i szczyptą kardamonu

Składniki:

●150 ml mleka (najlepiej tłustego; może być także mleko roślinne, np. sojowe, migdałowe)

●cukier (łyżeczka lub więcej)

●2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

●szczypta cynamonu

●szczypta kardamonu

●bita śmietana oraz syrop karmelowy do dekoracji kawy

Przygotowanie:

1. W małym garnuszku stop na niedużym ogniu cukier i mieszaj, aż powstanie jasnobrązowy karmel.

2. Zagrzej mleko, przelej do wysokiej szklanki, a następnie powoli wlej do niego powstały karmel.

3. Kawę rozpuść w 100 ml gorącej wody wraz z przyprawami. Dodaj do mleka z karmelem i energicznie wymieszaj.

4. Wierzch przygotowanej kawy udekoruj obficie bitą śmietaną, a następnie polej syropem karmelowym. Całość możesz dodatkowo oprószyć cynamonem lub kakao.

Z bitą śmietaną i przyprawami

Składniki:

●2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

●4 kostki czekolady gorzkiej 70 proc.

●200 ml gorącej wody

●3 łyżki mleka (może być roślinne)

●1/4 łyżeczki cynamonu

●1/8 łyżeczki imbiru

●szczypta chili

●4 łyżeczki syropu czekoladowego

●3 łyżki kremówki

Przygotowanie:

1. Kostki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną przelej do woreczka foliowego, odetnij maleńki rożek. Szklankę oblej w środku czekoladą, robiąc dowolne wzorki. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

2. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodaj mleko i 2 łyżeczki syropu czekoladowego, chili, cynamon i imbir. Wymieszaj.

3. Kremówkę ubij. Gorącą kawę wlej do szklanki ozdobionej czekoladą. Wierzch udekoruj śmietaną, polej resztą syropu czekoladowego i od razu podaj.

Warstwowa z zielonym syropem

Składniki:

●świeżo zaparzona kawa (filiżanka)

●mleko do uzupełnienia (ilość mleka zależy od wielkości szklanki)

●zielony, gęsty syrop pistacjowy (np. Monin)

●szczypta cynamonu do udekorowania

Przygotowanie:

1. Do wysokiej szklanki wlej odrobinę zielonego, pistacjowego syropu.

2. Następnie spień mleko, delikatnie uderz dzbankiem z mlekiem o stół, po czym powoli wlej je do szklanki, tak, aby syrop pozostał na dnie.

3. Wlej powoli do szklanki kawę (np. po łyżce) - musi być cieplejsza od mleka, dzięki czemu utworzy się kawowa warstwa.

4. Napój oprósz cynamonem i od razu podaj, najlepiej z długą łyżką do wymieszania (inaczej w trakcie picia syrop zostanie na dnie i nie osłodzi kawy).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje