Kawa - z nią życie jest przyjemniejsze

- Filiżanka czarnej kawy/ z ukrytym na dnie cierniem,/na lenistwo dla zabawy,/ filiżanka codziennie i częściej - pisała Agnieszka Osiecka. 29 września przypada Międzynarodowy Dzień Kawy, święto wszystkich kawoszy.

To niesamowite, ile może zdziałać kilka łyków gorącej, czarnej kawy
To niesamowite, ile może zdziałać kilka łyków gorącej, czarnej kawy123RF/PICSEL

- Byłem chory, a dziś jeszcze nie piłem kawy. Nie może pan ode mnie oczekiwać dowcipu wysokiej klasy - czytamy w słynnym kryminale Raymonda Chandlera, "Żegnaj, laleczko". Co takiego jest w tym aromatycznym napoju, że kusi i zachwyca od pokoleń? Nie chodzi tu wszak, wyłącznie o kofeinę, to byłoby za proste...

Kawa pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Prawdopodobnie kawę odkrył lud Oromo, zamieszkujący etiopski region Kaffa. Przypuszczalnie w XIII lub XIV wieku przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, który do dziś produkuje najdroższą kawę na świecie.

Jako pierwszy Europejczyk, kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonard Rauwolf. W 1573 roku rozpoczął on trzyletnią podróż po Bliskim Wschodzie i stamtąd przywiózł kawę, jako jedną z ciekawostek. Po zwycięstwie pod Wiedniem w 1683 r. Jerzy Franciszek Kulczycki założył pierwszy kafehaus w stolicy Austrii. Legenda mówi, że mógł tak uczynić, gdyż korzystał z zapasów kawy porzuconych przez uciekających Turków.

- Kawa w maszynce zapachniała apetycznie. Życie od razu wydało się nieco przyjemniejsze. To niesamowite, ile może zdziałać kilka łyków gorącej, czarnej kawy - pisze Camilla Lackberg w swej powieści "Księżniczka lodu". Jakże wielu jest wśród nas, którzy mogliby się podpisać pod tym stwierdzeniem.

Podobno, kiedy kawa po raz pierwszy trafiła na nasz kontynent, jako pierwszy w swoje ręce dostał ją papież, ponieważ czarny kolor, silny smak oraz wysoka temperatura picia ludziom bardzo zabobonnym mogła kojarzyć się tylko z jednym. Na szczęście po kilku pierwszych łykach papież pobłogosławił nowemu wynalazkowi przywiezionemu ze Wschodu...

Każdy z nas ma swą ulubioną kawę: czarna, mocna lub biała, z cukrem. Parzona w ekspresie lub po turecku. Ważne, by miała moc. - Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu - zauważa Andrzej Pilipiuk w "Carskiej manierce".

Kto jeszcze nie pił kawy, powinien to natychmiast nadrobić, filiżanką tej ulubionej...

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas